top of page
Search
  • Writer's pictureFerenczi Dániel

Vadon Elsősegély Nyújtó Képzés


Januárban egy különleges tanfolyamon vettem részt. Ezúttal kivételesen nem fitness és nem kettlebell témában.

Az Élmény Akadémia és a NOLS Medicine (National Outdoor Leadership School) közös szervezésében jött létre ez az 5 napos emelt szintű elsősegély nyújtó képzés. A WAFA (Wilderness Advanced Firstaid) tanfolyam célja, hogy a résztvevők képesek legyenek hatékony segítséget nyújtani "outdoor" környezetben is.

Hogyan különbözik az ellátás a vadonban és a városban? Városi környezetben a segítség jó esetben néhány percen belül, rosz esetben legkésőbb fél órán belül megérkezik és a sérült elátását, szakértők veszik át tőlünk. Ez teljesen más helyzet mint amikor egy nehezen megközelíthető lakott területtől távol eső helyen kell segítséget nyújtanunk. Itt könnyen elképzelhető hogy több órán, esetleg napokon keresztül magunkra vagyunk utalva. A sérült vagy beteg ellátásához szükséges eszközök nem biztos, hogy rendelkezésre állnak ezért lehet, kénytelenek leszünk rögtönözni vagy szakember hiányában döntéseket meghozni. Például az egyik legnehezebb kérdés amit minden esetben magunknak kell eldönteni, hogy kérünk e külső segítséget.

Az egyik legfontosabb téma amivel a tanfolyam során foglalkoztunk a betegvizsgálat.



A betegvizsgálatnak mindíg gyorsnak és körültekintőnek kell lennie. Nem szabad elsiklani semmi felett de az időt sem szabad pazarolni. Ebben van fontos szerepe a protokoll-oknak.

A tanfolyam során a betegvizsgálatot rengeteget gyakoroltuk, hogy akár álmunkból felébresztve, csukott szemmel is tökéletesen menjen. Az oktatók pedig mindent megtettek hogy a "betegeink" valósághű sérüléseket és változatos tüneteket produkáljanak.

Az oktatók amúgy mind a ketten igen tapasztalt expedíció vezetők és sürgősségi betegellátók voltak, így az általuk bemutatott technikák nem tantermi szemfényveztés volt hanem sok éves tapasztalatra épülő kipróbált módszerek.

Megtanultunk ellátni vérzéseket és ficamokat, felismerni a hegyibetegségtől kezdve az infarktusig mindenféle tünetegyüttest. Gyakoroltunk újraélesztést és epinephrine injekciót és persze mindezt hóban fagyban, akár éjszaka is.

És persze a jó hangulatra is odafigyeltek :)

Az ötödik nap végére azt hiszem mindenki úgy érezte, hogy ha a sors úgy hozza, habozás nélkül, magabiztosan fogunk tudni cselekedni.

Sajnos bárkivel előfordulhat, hogy egyszer egy önkéntes elsősegély nyújtó kezébe kerül az élete, ezért azt hiszem mindenki közös érdeke hogy a lehető legtöbben részesüljenek hasonló képzésben.



42 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page