top of page
Search
  • Writer's pictureFerenczi Dániel

Paradigmaváltás

Definíció: Korszerűtlenné vált tudományos illetve politikai szemlélet módosulása vagy gyökeres megváltozása.




Emlékszem gyerekként amikor a "reformkonyha" elkezdett teret hódítani itthon. Ettük a szóját, csökkentettük a só használatot, margarin lett a vajból és hirtelen zsírszegény lett a túró a tejszínhab és minden ami csak lehet.

10 évvel később, ha valaki egészséges akart lenni már a vegetáriánus étkezés volt a trendi.

A szabályok egyszerűek voltak: csökkentsd a telített zsírokat (állati eredet) egyél olajos magvakat, teljeskiőrlésű gabonát, sok zöldséget, sok gyümölcsöt, ha bevállalós vagy mehet a csirkehús.

Érdekes módon a szív és érrendszeri megbetegedések számán nem látszott a rengeteg "egészséges" étel elterjedése. Viszont továbbra is nőtt a 2. típusú cukorbetegség, és a tömeges elhízás előfordulása. A problémát nem sikerült megoldani.

Volt néhány kezdeményezés, ami szembe ment az árral, mint például az Atkins diéta vagy később a Paleo mozgalom, de ezek mindíg különcök maradtak és nem tudtak az addigra bebetonozódott normával versenyezni. Hiányzott a tudományos elfogadottság.


Az utóbbi években viszont teljesen kaotikussá vált a különböző étrendi ajánlások egymással való ellentmondása. Low-carb vagy Low-fat? Tojás vagy nem tojás? Zabpehely vagy zöld turmix?

A probléma oka az volt, hogy az új kutatások nem támogatták a meglévő dogmákat. Kiderült hogy a koleszterinszint semmi összefüggést nem mutat az elfogyasztott koleszterin mennyiségével. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165023/)

De mégiscsak eldugulnak azok az erek és rengeteg az infarktus, szóval megoldás a gyógyszeres koleszterin csökkentés. Na ez legalább termel hasznot.


Ebben a pillanatban mindent és mindennek az ellenkezőjét meg lehet találni a médiéban és az interneten. Az átlag ember nem tud eligazodni ebben a közegben, ezért felértékelődött a WHO és egyéb világszervezetek ajánlásainak fontossága. Ezek az intézmények szerencsénkre vagy szerencsétlenségünkre azonban nagyon lassan reagálnak a változásra. Mindent elsöprő új bizonyítékokra van szükség ahoz, hogy évtizedes dogmákat írjanak át drasztikusan.

Az utóbbi években azonban naponta jelennek meg tudományos cikkek amik nyíltan ellent mondanak az aktuális étrendi irányelveknek.

Elkezdődött a Paradigmaváltás.


A bizonyítékok kezdik elérni a kritikus tömeget. Nem lehet már tudományos megalapozottsággal kijelenteni hogy a vörös hús rákkeltő lenne. Nem lehet azt mondani többé, hogy a szénhidrát nélkülözhetetlen az ember számára. A 2. tipusú cukorbetegségből pedig meg lehet gyógyulni Low-carb étrenddel. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5329646/)


A következő néhány évben át fognak íródni a tankönyvek és meg fognak változni az egészségügyi ajánlások. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy nyitottak legyünk ezekre a változásokra és ne kapaszkodjunk a régi normákba.




70 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page