top of page
Search
  • Writer's pictureFerenczi Dániel

Napi 4 gyakorlattal elérheted fitness céljaidat!Az edzésben a kevesebb néha több, és ez nem csak az ismétlésszámokra igaz, hanem a használt gyakorlatokra is.

A gyakorlat választásnál koncentrálj mozdulatokra az izmok helyett, és nemcsak rövidebb lesz az edzésterved, hanem hatékonyabb is. Ha összetett gyakorlatokat végzel, az izmaid egymáshoz képest megfelelő arányban fognak fejlődni, mozgáskoordinációd javulni fog.

Sok gyakorlattal kevés izmot dolgoztatsz = Testépítés Kevés gyakorlattal az összes izmot dolgoztatod = Funkcionális edzés “Egy erőfejlesztő program nem több mint nyomó, húzó, térd domináns és csípő domináns mozdulatok és némi törzserő fejlesztés.” Michael Boyle Ha ezeket az alapvető mozdulatokat gyakorlod, arányos, harmonikus fizikumot alakíthatsz ki, ami ellenáll a sérüléseknek. Soha többé nem kell aggódnod, hogy valami fontos dolgot kihagytál az edzésből, és emiatt nem megfelelően fogsz fejlődni. Az alábbi 4 alapgyakorlatot a szimmetrikus (bilaterális) saját súlyos változattal kezdd és onnan haladj az egyre nehezebb verziók felé. Az aszimmetrikus (unilaterális) gyakorlatok később segíteni fognak, hogy a sportba vagy hétköznapi életbe jobban átvihető legyen a teljesítmény! 1. Térd domináns: Serleg guggolás, haránt guggolás, bolgár guggolás, egylábas guggolás 2. Csípő domináns: Deadlift, egylábas deadlift, swing, egykezes swing, snatch 3. Nyomó: Fekvőtámasz, egykezes plank, török felállás, egykezes fekvőtámasz 4. Húzó: Invertált evezés, húzódzkodás, egykezes evezés A megfelelő progresszió és terhelés kiválasztásával, a 86 éves nagymamádtól egészen a 22 éves élsportoló fiadig bárkinek ideális program alakítható ki a fenti gyakorlatokból. A tudás és erőnlét változik, de a test alapmozgásai megegyeznek! Ne feledd, a mozgás minősége kulcsfontosságú! Helytelen mozgásminta gyakorlása, előbb utóbb sérüléshez fog vezetni. Ha szeretnél elindulni ezen az úton, vagy elakadtál, fordulj szakemberhez!

169 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page