top of page
Search
  • Writer's pictureFerenczi Dániel

Miért funkcionális az edzés?

Mindenki, aki járt már edzőteremben vagy csoportos órákon szokott résztvenni, esetleg otthon a garázsban vagy a kertben edz, hallott már a funkcionális edzésről. De hogy ez pontosan mit jelent, miért jó nekem, vagy éppen miért nem, az már kevesebb embernek van meg.

Kezdjük a legelején!

Először is gondoljuk át, hogy mire való a testünk és mikor tud optimálisan működni.

Az emberi test minden apró része valójában egyetlen célt szolgál, mégpedig azt, hogy életben tartsa saját magát és reprodukáljon. Ez vezérelte fejlődésünket évmilliókon keresztül, folyamatosan alakítva testünket a környezetünkhöz és életmódunkhoz. Csontvázunk, izomzatunk és a teljes biológiánk tökéletesen optimalizálódott az adott körülményekhez, a lassú környezeti változások pedig igazi túlélőkké tettek. De a környezethez való alkalmazkodás kétélű fegyver. Gyors életmódbeli vagy környezeti változások hamar kibillentenek az egyensúlyból.

Az optimális, azaz egészséges működés, tehát csak akkor valósulhat meg, ha a mindennapok során a lehető legközelebb maradunk ahhoz az életformához, ami fejlődésünket alakította. Ezután már könnyen belátható, hogy annál egészségesebbek lehetünk, minél jobban őseink életmódját követjük.

A baj csak az, hogy a környezetünk szédítő sebességgel változik és vele együtt a feladataink is. Hogyan imitálhatnánk vadászó gyűjtögető életmódot a mai nagyvárosokban? Még a gondolat is abszurd, ráadásul sokkal egyszerűbb tudomást sem venni a problémáról és rendelni egy pizzát. A mozgásszegény élet norma lett.

És ahogy az várható volt, el is kezdett romlani az állapotunk. Elkezdtük rosszul érezni magunkat a bőrünkben, népbetegségek alakultak ki, az egészségügy pedig iparág lett.

Mit lehet tenni?

Ha elfogadjuk, amiről eddig írtam, akkor nincs más hátra, mint munkaidő és gyereknevelés előtt, után vagy közben, mesterségesen, akár magunkat erőszakkal rávéve, olyan tevékenységeket végezni, amit valószínűleg az őseink is nap mint nap gyakoroltak. Ez a gondolatmenet természetesen a táplálkozásra és szociális viselkedésünkre is igaz de erről majd legközelebb.

El kell kezdenünk mozogni! Rendszeresen és rendeltetésszerűen használni a testünket. Sok esetben ez azt is jelenti, hogy újra kell tanulnunk alapvető mozgásokat, mert megváltozott életmódunk következtében elfelejtettük, felülírtuk a helyes mintákat.

A testnek folyamatos terhelésre van szüksége ahhoz, hogy erős maradjon. Terhelés nélkül veszítünk az izomtömegből és a csont tömegből is, a zsírszövet az ami megmarad, sőt gyarapszik.

Könnyű belátni, hogy ez nem jó irány. Szinte minden mozgásszervi probléma visszavezethető az életmódunkra, legyen az hátfájás, térdfájás, lúdtalp vagy csípő probléma.

Sokáig az izomtömeggel azonosítottuk az egészséget, fittséget és így kialakult majd elterjedt a testépítés, ami valóban válasz néhány problémára, de mivel a célja nem a mozgás és terhelés hanem a maximális izom mennyiség elérése, ez is zsákutcának bizonyult.

A megoldáshoz meg kell vizsgálnunk mik a legfontosabb mozgások és milyen mozdulatokat szükséges súllyal végeznünk.

Mire való a testünk?

A legegyszerűbb és legalapvetőbb mozgások a kúszás, mászás, gyaloglás és a futás.

Itt meg is állnék egy pillanatra mert a gyaloglás talán az egyik legfontosabb dolog amit az egészségünkért tehetünk. Ez az alap amire építkezünk és az egyik utolsó képesség amit elveszítünk. Ha semmi mást nem is csinálsz, legalább sétálj rendszeresen!

A futással kapcsolatban nagy csapda, a futócipő adta csalóka komfort. Torzítja a futó mozgást, megkíméli a talpat attól ami megerősítené. Ha nem is futsz vagy sétálsz mezítláb, akkor használj vékony talpú (minimalista) cipőt, amikor csak teheted.

A következő alapmozgás a cipelés, azaz teher eljuttatása egyik pontból a másikba. Logikusan következik ebből a nehéz tárgyak felvétele, így a guggolás és emelés (csípő lökés). És itt van még a tolás meg a húzás mint alap mozdulat. A legutolsó pedig a dobás és ütés, azaz a rotációs mozdulatok.

Összefoglalva:

Kúszás, Mászás

Gyaloglás

Futás

Cipelés

Csípő Lökés

Guggolás

Tolás

Húzás

Rotáció

Ezek a természetes mozgások az építő kövei minden egészséges emberi testnek. Funkcionális edzésnek azt nevezzük, ahol ezeket a mozdulatokat tanuljuk, erősítjük gyakoroljuk.

A következő kérdés a technika. Hogyan emeljek fel egy tárgyat, ami olyan nehéz mint én? Hogyan vigyem arrébb és hogyan tegyem le?

Sok mozgásminta kialakul már gyerekkorban, például minden 2 éves le tud menni mélyguggolásba. Ha valaki aktív marad, fizikai munkát végez, a gyakran végzett mozdulatok megerősödnek, bevésődnek.

De modern életmódunkból adódóan sajnos legtöbb időt ülve töltjük, TV előtt, iskolapadban, munkahelyen, kocsiban. Így szépen elfelejtünk/nem tanulunk meg guggolni, emelni, cipelni stb. Ráadásul nem csak a mozdulat nincs meg, hanem a hozzá való ízületi mobilitás és erő is hiányzik sok esetben.

A Funkcionális edzés célja hogy visszaszerezzük elfeledett vagy soha ki sem alakult képességeinket, megtanítsuk a testünket az alapokra, megszerezzük az erőt, amit ellopott tőlünk a kényelmes életünk.

Ezzel lehetőséget kapunk egy hosszú, egészséges és aktív életre.

Természetesen az egészségünkre még sok más tényező is hatással van (táplálék, alvás, fény, emberi kapcsolatok) de a minőségi mozgás egy szükséglet, ami nélkül csak árnyékai lehetünk önmagunknak.

70 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page