top of page
Search
  • Writer's pictureFerenczi Dániel

Bacon vagy Spagetti?

Új kutatási eredmények a zsír és szénhidrát fogyasztás egészségre gyakorolt hatásáról:

A szívbetegségek és az általános halandóság összefüggése a zsír és szénhidrát bevitellel kapcsolatban, mindezidáig ellentmondásos.

A korábbi adatok jórészt fejlett európai országokból és az Egyesült Államokból származtak ahol a túlzott kalóriabevitel leginkább jellemző. Ezek az eredmények azonban nem alkalmazhatóak általánosságban.

A napokban publikált PURE kutatás (Prospective Urban Rural Epidemiology) 2002 és 2009 között 5 kontinensen 18 országban közel 140.000 embert vont be azzal a céllal hogy legalább 10 éven keresztül kövesse a résztvevők egészségi állapotát, táplálkozási és egyéb szokásaikat, ok-okozati öszefüggéseket keresve fejlett és fejlődő országokban a cukorbetegség, elhízás és keringési betegségek járvány szerű elterjedésével kapcsolatban.

Az eredmények szerint a kutatásban résztvevők közül, akik a legtöbb szénhidrátot fogyasztották 28%-al nagyobb valószínűséggel haláloztak el, szemben a legkevesebb szénhidrátot fogyasztókkal. A zsírfogyasztást nézve pedig a legtöbbet fogyasztók 23%-al kisebb eséllyel haltak meg a kutatás ideje alatt, szemben a legkevesebb zsiradékot fogyasztó résztvevőkkel. Az eredményeket nem befolyásolta a bevitt zsír fajtája. A zsírfogyasztást nem sikerült összefüggésbe hozni szív és keringési rendellenességből származó halálozással. Azonban magasabb arányú telített zsír (állati eredetű vagy kókusz) fogyasztása csökkentette a stroke valószínűségét.

Remélhetőleg az egészségügyi szervezetek hamarosan felülbírálják az általános táplálkozási ajánlásokat ezen új eredmények fényében. Időszerű lenne a zsírfogyasztás korlátozásain lazítani és inkább a túlzott szénhidrát bevitelre fókuszálni.


12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page