top of page
Search
  • Writer's pictureFerenczi Dániel

2. Első lépések.



Legelőször is, szerezz be egy számodra megfelelő futócipőt. Ha szeretnéd, hogy a futó karriered hosszabb legyen 2-3 hétnél, akkor mindenképp futócipő boltban, szakértővel egyeztetve válassz cipőt. Ez sok fájdalomtól és felesleges pénzkidobástól fog megmenteni.

Ha megteheted, érdemes beszerezni még egy mellkaspántos pulzusmérőt is. Ez sokat tud segíteni abban, hogy megtaláld a helyes tempót amivel tudsz fejlődni, de nem terheled túl magad.

Kezdés: Táv nem érdekes, fókuszálj az időre. Első pár hét maximum 20p de ha közben valami megfájdul, azonnal válts sétára. Tempó legyen laza, beszélgetős, nézelődős, próbáld meg az orrodon keresztül venni a levegőt (be és ki egyaránt). Semmiképp ne hagyd, hogy légszomj alakuljon ki. Ha van pulzusmérőd akkor a cél 180 mínusz életkor legyen. Ha nagyon fitt vagy 185, ha bármi gyógyszert szedsz vagy van valami krónikus betegséged, akkor 175 - életkor. Ha a belépő tesztet sikerült megcsinálni, akkor ezzel a pulzussal nagy valószínűséggel fogsz tudni 15-20 percet kocogni. Ha mégse tudsz a cél pulzuson belül maradni, akkor iktass be pár perc erőltetett menetet, ameddig vissza nem esik 10-15 el a cél alá.

Ha hetente 3 szor tudsz futni azzal szépen fogsz fejlődni. Heti 1 csak akkor tud esetleg működni, ha amúgy sportolsz mást rendszeresen.

Ha még fáj az előző, ne fuss. Ha közben fájdul meg, sétálj. Ha izomlázad van, gyorsan futsz. Ha süt a nap, nyomás futni!

folyt.köv.

6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page