top of page
Search
  • Writer's pictureFerenczi Dániel

1. Fussak vagy ne fussak?Mielőtt belevetnéd magad a tavaszi alakreformba és újévi fogadalmad betartva elkezdenél futni járni, azért érdemes kicsit átgondolni a dolgot.

Vagyok-e olyan fizikai állapotban, hogy elkezdjek futni? Futás közben a lábadra ható erő megközelítőleg 2,5-3 szorosa a testsúlynak. A lábszár izmainak csúcsterhelése elérheti a testsúly 6 szorosát is. Ez hatalmas terhelés a fotelban üléshez képest, ezért nem árt meggyőződni róla, hogy a szerkezet elbírja-e egyáltalán. Futósérülések jelentős része az első 2-3 hónapban történik és legtöbbször túlterhelés vagy az elégtelen regeneráció okozza.


Ha nincs edző az életedben akkor magadnak leszel kénytelen eldönteni belevágsz-e a futásba. Egy viszonylag egyszerű tesztet javaslok. Keress egy nagyobb fajta dombot vagy hegyet a lakó környezetedben (Gellért hegy, Hármashatár hegy stb..(ha nincs hegy, egy 10 emeletes lépcsőház is megteszi). A cél hogy minimum 20 percig erőltetett menetben menj hegynek felfelé, vagy lépcsőzz 10 emeletet. Ha megállás nélkül sikerült teljesíteni a kihívást és 5-10 perccel később úgy érzed akár mégegyszer neki tudnál vágni, készen állsz az első futásodra. Legyél brutálisan őszinte magaddal! Ha határesetnek érzed a dolgot, akkor a teszt nem sikerült. Ha kifogott rajtad a teszt, az nem azt jelenti hogy menthetetlen vagy, hanem, hogy szükséged lesz néhány hét esetleg hónap felkészítő edzésre mielőtt beállsz a sorba a Margit szigeten.

A legjobb felkészülés véleményem szerint a rendszeres gyors séta 20-30 perc, plusz heti 1 komolyabb erdei túra. Persze a fokozatosság elve itt is érvényes.


folyt. köv.

12 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page